Дивовижна флора Карпат: рідкісні дерева, трави та квіти

2019-02-04 | koruna
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (11 оценок, среднее: 3,36 из 5)
Loading...
Отправить на Pocket.

Зміст:

  1. Карпатські ліси та їх особливості.

  2. Рідкісні рослини Карпат: квіти та трави.

  3. Які природні парки Карпат варто відвідати?

Українські Карпати – дивовижне місце, де можна відпочити на лоні природи й заглибитися у світ гуцульських містичних вірувань. Природа цього регіону приваблює гостей із різних куточків України. Її рослинний світ захоплює і зачаровує. Знамениті карпатські чаї зігрівають домівки туристів з усієї Європи, а настоянки на травах дають силу і міць.

Флора Карпат – це більше 2000 унікальних видів рослин. Лише тут можна зустріти реліктові породи, які ростуть у регіоні ще з минулої геологічної епохи. Не можна забувати й про ендеміки – рослини, що ростуть лише в карпатському регіоні й ніде більше. Серед них є навіть альпійські види, а також представники аркто-альпійської флори.

цвітіння рідкісного шафрану Гейфеля
Що ж туристові варто знати про флору українських Карпат? Чим вона може здивувати? І які заповідні зони модна відвідати для знайомства з рідкісними рослинами?

Карпатські ліси та їх особливості

У доісторичний період змішані та хвойні ліси займали майже усю територію Карпат – близько 95%. Заселення цих територій почалося лише в XV столітті, завдяки чому багато реліктовий і рідкісних порід збереглися до сьогодні. Сучасне охоплення лісами регіону – 45%. Зважаючи на масову вирубку лісів, це чудовий показник. Він дозволяє зберегти унікальну екосистему Карпат, а букові праліси регіону стали частиною Всесвітньої природної спадщини.

древні ліси Карпат

Гості регіону мають змогу пожити серед древніх смерек і модрин. Багато гостинних дворів та баз відпочинку знаходяться в оточенні пралісів. Відпочинок на березі гірських рік і реліктових дерев обходиться не надто дорого. Наприклад, ціни готелю Коруна дозволяють організувати комфортну відпустку на лоні природи.

Клімат регіону сприяв поширенню букових, смерекових та дубових лісів.

Листяні та хвойні високогірні ліси – це ідеальне місце для відпочинку та оздоровлення. Туристи з усієї Європи приїжджають сюди, щоб подихати цілющим повітрям, наповненим ефірними оліями хвої. На території регіону ростуть унікальні дерева, що стали частиною Червоної книги Карпат. Наприклад, тут можна зустріти зникаючу модрину польську, яку охороняють в заповідниках і заказниках.

модрина польська

Рідкісні рослини Карпат: квіти та трави

Більшість трав та квітів регіону – це субальпійські види. На всій території України немає багатішого і різноманітнішого флористичного регіону. До того ж з 3000 унікальних рослин 271 вид занесений до Червоної книги України.

чемерник червонуватий, занесений до Червоної книги України

Особлива окраса регіону – ендеміки. Найбільш відомі серед них такі:

  • смородина карпатська;
  • ломикамінь карпатський;
  • первоцвіт полонинський;
  • аконіт низький.

первоцвіт полонинський

Особливої уваги варті карпатські дзвоники, а також дивовижні нарциси, які вкривають гірські полонини навесні.
Долина Нарцисів

Які природні парки Карпат варто відвідати?

Екологічні туристи приїжджають в Карпати, щоб побачити рідкісну флору та фауну. Тут є чимало заповідників і заказників, де усі рідкісні види охороняються. По території таких парків можуть проходити відомі туристичні маршрути.
гірський масив «Горгани»

Екотуристові варто відвідати такі парки:

  • Галицький національний парк. Має загальну площу в майже 15000 гектарів. На території ростуть реліктові рослини, а також столітні ендеміки.
  • «Горгани». Це природний заповідник, який охоплює недоторкану центральну частину українських гір. На території ростуть рідкісні рослини Карпат, серед яких сосна кедрова європейська, сосна альпійська, перстач золотистий, арніка гірська. Також варто звернути увагу на шафран Гейфелів та підсніжник білосніжний в період їх цвітіння.
  • Карпатський біосферний заповідник. Це частина біосферних резерватів, що входять до списку ЮНЕСКО. Тут знаходяться найбільш масштабні у всій Європі праліси, де ростуть буки, ялиці, смереки. Окраса заповідника – рідкісні квіти, серед яких червона рута й едельвейс.

Карпатський біосферний заповідник

Рослинний світ Карпат – це унікальна екосистема, яка може зникнути в найближчі десятиліття. Варто поспішати, щоб встигнути побачити усю красу гірської флори.

Всі питання можете задати адміністратору по телефону

067 442-6000