Великдень-2024 в Буковелі: яскраві розваги і гуцульські традиції

2019-02-04 | koruna
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (3 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Loading...
Отправить на Pocket.

Зміст:

  1. Гуцульські великодні звичаї та обряди.

  2. Святкування Великодню в Буковелі: розваги, обряди, дегустації.

Великдень – це одне з найбільш світлих і теплих свят в календарі будь-якого українця. У цей день люди мають змогу об’єднати родину навколо святкового столу, відсвяткувати прихід весни та відвідати храм для духовного збагачення. Хтось вирішує залишитися на свята вдома, інші ж вирішують скористатися вихідними та поїхати на уїк-енд в гори.

Карпати – ідеальне місце для святкування Великодня. Це свято для жителів регіону має особливе значення. Гуцули з давніх-давен відомі своїми яскравими традиціями та обрядами, які й привертають увагу туристів з усієї Європи. Особливо гучно і весело святкують Великдень в Буковелі.

Великдень в Карпатах – майже магічне дійство

Для великої компанії можна винайняти цілий конференц зал в Карпатах. Для сімейного відпочинку тут знайдуться затишні будинки. А для романтичних вихідних – готельні номери серед гір. До того ж на курорті проводяться масштабні народні гуляння згідно з усіма традиціями Гуцульщини.

у Буковелі зберігаються найкращі традиції

Гуцульські великодні звичаї та обряди

Гуцульські традиції вирізняють тим, що поєднують в собі християнські та язичницькі вірування. Так, похід до церкви та молитви не виключають віру в злих духів природи та карпатську магію. З давніх часів господар приносить освячену паску до хліву з худобою і годує її нею. Існує повір’я, що цей обряд захистить тварин від зла, зробить їх сильними та плодовитими. Навіть сьогодні гуцули готують окрему паску для своїх коней, курей та домашніх тварин.

для домашніх тварин готують окрему паску

Випікання паски та підготовка до походу в храм – ціле дійство. Жінки читають молитви, співають пісні та промовляють найкращі побажання під час приготування страви. Зазвичай господиня готує кілька великих та трохи більше маленьких пасок. Великі лишаються вдома, а меншими пригощають друзів, родичів, знайомих.

випікання паски – справжній ритуал

Святкування Великодня в Карпатах не обходиться і без веселих забав. Найпопулярніші серед них такі:

  • «Сорока». Двох людей прив’язують на витягнуту мотузку до стовпця, а очі їм закривають. Інші плескають в долоні, прив’язані ж учасники мусять когось піймати.
  • «Церковця». Кілька людей стають у коло і тримаються за руки. Інші учасники стають їм на плечі. Така «піраміда» намагається рухатися по колу, поки не розпадеться.

великодні танці

Святкування і розваги завжди супроводжуються танцями, піснями, цікавими обрядами. Після освячення в церкві дівчата вмиваються свяченою водою та натирають щоки писанками, щоб бути красивими та рум’яними. Також заведено битися за святковим столом освяченими яйцями. Чия писанка трісне останньою, «того батько сильніший».

писанки дарують красу і молодість

Святкування Великодню в Буковелі: розваги, обряди, дегустації

Немає кращого місця, щоб відсвяткувати Великдень в Карпатах, ніж Буковель. Це не просто відомий курорт, це місце, де зберігся гуцульський дух, магія природи. На великодні свята тут зможуть гарно провести час і віруючі люди, і ті, хто просто хоче відпочити на вихідні. До послуг вірян стародавні церкви, де можна помолитися серед вікових дерев і недоторканої природи.

святкування Великодня

Серед головних розваг варто відзначити такі:

  • Святковий ярмарок, де можна придбати красиві сувеніри, смачні паски та пиріжки, вино місцевого виробництва.
  • Майстер-класи з писанкарства. Організатори завжди запрошують знаменитих майстрів, як Микола Яцурак чи Олег Кіращук. На таких майстер-класах можна навчитися правильно створювати писанки, дізнатися про значення і магічну силу орнаменту.
  • Театральні вистави та святкові концерти. Великдень-2024 в Карпатах не може пройти без гуцульських співанок та веселих танців.
  • Народні гуляння, традиційні забави.

Великдень – справжня казка

На свята гості курорту можуть спробувати традиційні великодні страви гуцулів, відпочити від галасливого міста та стати частиною святкового дійства прямо в серці гір. Ті ж, кого не цікавлять релігійні обряди та святкування, завжди мають змогу гарно провести час в карпатській бані, покататися на лижах або сноубордах. У будь-якому випадку великодні вихідні в Буковелі стануть чудовим відпочинком з яскравими враженнями.

Всі питання можете задати адміністратору по телефону

067 442-6000