Істині традиції Різдва: справжнє свято у Карпатах

2017-11-03 | Коруна
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (3 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Loading...
Отправить на Pocket.

Зміст статті:

  1. Унікальні традиції.

  2. Де провести святкові дні.

  3. Кулінарні традиції.

  4. Коляда та вертеп.

Різдво у Карпатах

Унікальні традиції

Святвечір та Різдво святкують майже в усіх куточках світу. У кожній країні є свої традиції, пов’язані з цими днями. Українські звичаї – унікальні та дуже цікаві. Про деякі з них у містах та селах країни вже й не пам’ятають. Але є куточок, де й досі живе справжній дух свята. Щоб побачити на власні очі незвичайні традиції Святвечора, можна вирушити в Карпати на Різдво. У гуцульському краї жителі бережуть пам’ять предків, намагаючись слідувати старовинним звичаям.

Де провести святкові дні

Відпочинок у Карпатах на Різдво в будь-якому разі залишить по собі надзвичайні спогади. Але велике значення має місце проживання. Якщо вибрати гомінливий готель Буковелю, можна сподіватися на яскравий вечір з сучасними атрибутами:Номери у гуцульському стилі

  • концертами;
  • дискотекою;
  • конкурсами.

А зовсім поряд, у невеличких селах, на кшталт Татарова, приховані невеличкі котеджі затишних готельних комплексів. У таких місцях набагато яскравіше відчувається чарівність та надзвичайність одного з найвеличніших свят сьогодення. До речі, деякі готелі, наприклад «Коруна», оздоблені в традиційному гуцульському стилі. Таке облаштування ще більше сприяє появі особливого настрою для тих, хто вирушив на Різдво в Карпати.

Кулінарні традиції

Вечір напередодні Різдва називають Святим. Гуцули здавна дотримуються традиції, яка закликає дочекатися вечері чистим тілом та душею. Тому 6 січня не прийнято:

  • їсти, доки не зійде перша зірка;
  • палити і вживати спиртні напої;Страви для Святвечора
  • лаятися та сперечатися.

Щоб не займати себе роботою у Святвечір, гуцули заздалегідь рубають дрова, патрають птицю, призначену до приготування страв на Різдво. А от напередодні свята на столі має бути 12 пісних страв. Вони відповідають кількості апостолів Христа та символізують дотримання посту. Кожна господиня сама вирішує, що подати до столу у Святвечір, однак є традиційні страви:

  • кутя – каша з зерен пшениці з медом, горіхами, сушеними ягодами та фруктами;
  • узвар – насичений компот з додаванням сухофруктів;
  • капусняк – перша страва з капустою і пшоном, зварена на овочевому бульйоні;
  • маленькі голубці з начинкою без м’яса.

А ще господині часто готують вареники і пиріжки з картоплею, капустою, грибами, печуть яблука, додаючи до них мед та горіхи. Якщо зустріти Різдво у Карпатах, вдасться скоштувати ці пісні, але дуже смачні страви.

Вже наступного дня починається справжній бенкет: 7 січня закінчується піст, гуцули подають на стіл усілякі м’ясні делікатеси. Місцеві жителі завчасно готують ароматні прокопчені ковбаси та шинку, подають хрусткі реберця та смачнючий холодець, пригощають гостей терпким вином та солодкою медовухою.

Справжні гуцульські вина

Коляда та вертеп

Неможливо уявити Різдво в Карпатах без традиційних колядок. Зупинившись у готелі в невеличкому селі, можна насолодитися співом та веселощами молоді, яка ходить від подвір’я до подвір’я, вихваляючи у співах Христа:

У Вифлеємі новина,

Діва Сина породила,

Породила в благодаті

Непорочна Діва Мати

РіздвоМарія.

Часто в готелях на свято влаштовують виступи відомих співаків та акторів, що виконують найкрасивіші колядки, вбираючись при цьому у традиційні костюми. У цей день люди здавна перевдягаються у персонажів вертепу: царів, янголів, пастушків, циганів, чортів. Відбувається вистава, яка в яскравій та дотепній формі переказує події, що відбулися більше як 2000 років тому.

Якщо з’явиться бажання, можна й самому приєднатися до вертепу, співаючи колядки, беручи участь у веселощах. А потім радимо покататися на санчатах, пограти у сніжки або зліпити гуртом снігову бабу. Такі звичайні, але веселі забави стануть гідним закінченням найкращого Різдва у вашому житті. А захочете повторити – гостинно запрошуємо на Святвечір наступного року.

Всі питання можете задати адміністратору по телефону

067 442-6000