Клімат українських Карпат: особливості сезонів та пір року

2019-02-04 | koruna
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (4 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Loading...
Отправить на Pocket.

Зміст:

  1. Особливості карпатського клімату.

  2. Літо в Карпатах.

  3. Зима в Карпатах.

  4. Весна та осінь у Карпатах.

Українські Карпати – особливий регіон з унікальною природою, дивовижними краєвидами і незвичайними традиціями. Саме сюди туристи приїжджають в пошуках нових вражень, відпочинку серед багатовікових смерек і величних гір. Регіон приймає гостей у будь-яку пору року. Тут завжди є куди піти та на що подивитися.

неймовірна краса Карпат

Практично кожен готель в Карпатах працює цілий рік. Взимку в регіоні можна покататися на лижах, влітку – зайнятися рафтингом. Клімат регіону сприяє тому, щоб потік туристів не зменшувався.

клімат регіону – м’який та комфортний

Що ж необхідно знати про погоду в Карпатах? І як туристові підготуватися до поїздки?

Клімат Карпат та його особливості

Клімат українських Карпат належить до помірного континентального типу. Він теплий і достатньо м’який. Найтепліший місяць – липень. У цей час середня температура повітря –+20 °C. Чим вище в гори, тим більше вона знижується, до +10 °C. Найбільш холодний місяць – січень. Середня температура складає – 9°C.

клімат в Карпатах – помірний континентальний

Клімат Карпат – найбільш вологий у всій країні. Найчастіше дощ іде навесні, тому в осінній час можна спокійно відправлятися в походи. Літні дощі – теплі й короткочасні. Зливи бувають рідко. Найчастіше опади в горах випадають у вигляді снігу. На найвищих точках сніговий покров зберігається навіть влітку.

сніг на вершинах зберігається довгий час

В горах є кілька основних кліматичних зон:

  • Високогір’я: найвища вологість і найнижча температура повітря.
  • Середньогір’я: помірно холодна температура, високий рівень вологості.
  • Прикарпаття: помірно теплий клімат, середній рівень вологості.
  • Низькогір’я: високий рівень вологості й помірна температура повітря.
  • Закарпаття: помірна вологість, теплий клімат.

Прикарпаття – ідеальний регіон для відпочинку

Літо в Карпатах

Багато туристів обирають саме літню пору для поїздки в Карпати. У цей час в горах можна сховатися від пекучого сонця і сухого вітру. Літо в регіоні м’яке і вологе, сильної спеки тут практично не буває. Велика кількість річок і гірські масиви сприяють підтриманню комфортної температури та збереженню вологості повітря.

літо в Карпатах

Кліматичні умови Карпат влітку ідеально підходять для активного або ж сімейного відпочинку. Також важко знайти кращий час для походу в гори. У нічний час на вершинах не надто холодно, а вдень немає сильної спеки.
Літній період підходить для активних видів туризму, класичного пляжного відпочинку, екскурсійних турів. У цей час можна зайнятися рафтингом, сплавом по річкових порогах, альпінізмом.
рафтинг в Карпатах

Зима в Карпатах

Зима в регіоні м’яка, опадів майже немає. Середній показник – 300 мм. Найменша кількість опадів припадає на зону Прикарпаття, а також на північно-східну частину регіону. Кількість снігу і тривалість снігопадів залежать від кліматичної зони, а також часу. У лютому рівень опадів сягає максимальної відмітки.

у лютому опадів найбільше

Перші снігові опади – початок листопаду. Проте стійкий покров снігу з’являється лише в грудні. У цей час можна сміливо відправлятися на гірськолижні курорти з природними трасами. До середини березня сніговий покров підходить для катання. Що ж стосується завірюх, то вони бувають у середньому 20 днів на рік. У Середньогір’ї заметілі більш інтенсивні та довгі.

зима в Карпатах

Весна та осінь у Карпатах

У період міжсезоння погода в горах Карпатах мінлива і нестабільна, особливо у весняний період. Проте перші місяці осені – чудовий час для походів у гори, прогулянок та екскурсій. Осінні дощі – короткі і теплі, навесні опадів дещо більше.

осінь в Карпатах

В осінній період у горах проходить збір врожаю. Під кінець осені гості регіону можуть продегустувати вино домашнього виробництва, сири з місцевих сироварень та закупитися карпатським чаєм.

винокурня в Карпатах

Клімат Карпат ідеально підходить для відпочинку. У будь-яку пору року тут зберігається комфортна температура. Взимку туристи потрапляють до справжньої зимової казки, влітку – до фантастичного світу природи.

весна в Карпатах

Всі питання можете задати адміністратору по телефону

067 442-6000