Купальські гуляння в Карпатах: як провести свято весело та незабутньо

2018-04-13 | Коруна
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Loading...
Отправить на Pocket.

Зміст:

  1. Обряди на Івана Купала.

  2. Вогнище, яке очищає.

  3. Гуцульські традиції на Івана Купала.

  4. Заборони.

У ніч з 6 на 7 липня в Україні відзначається свято Івана Купала – спадщина язичницького минулого слов’янського народу. У багатьох містах та селах нашої країни проходять масштабні купальські гуляння. Святкування Івана Купала в Карпатах – це найкращий спосіб незабутньо провести вихідні, а також познайомитись з цікавими обрядами і самобутніми традиціями.

Традиційне вогнище

Обряди на Івана Купала

У Карпатах у багатьох селах досі слідують старовинним звичаям свята. Із цим днем пов’язано безліч легенд і повір’їв, більшість з яких відноситься до природи. Одна з легенд розповідає, що в ніч з 6 на 7 липня рослини мають особливу цілющу силу.

 

Вінки з трав

Рослини, зібрані на купальські свята, висушували і зберігали, щоб потім застосувати при лікуванні різних захворювань. Крім того, вважалося, що вони допомагають вигнати нечисту силу з дому, покращити стосунки в сім’ї та багато іншого.

Дівчата в традиційних вінках

6 липня прийнято митися в лазнях. З лазнями, як відомо, пов’язано безліч символічних і навіть сакральних обрядів. Адже в них поєднуються дві протилежні стихії – вогонь і вода. Завдяки цьому лазню вважають уособленням очищення через ці дві стихії.

Лазня

Вогнище, яке очищає

Головна особливість ночі на Івана Купала – багаття, яке, за легендами, здатне очистити від негативної енергетики. Під час гулянь прийнято танцювати навколо вогнища та навіть стрибати через нього. Той, хто стрибне вище, отримає більше щастя.

Святкове багаття

За старих часів через купальські багаття гнали худобу, щоб захистити її від хвороб. У святковому вогнищі спалювали одяг хворих діток, щоб знищити хворобу разом з попелом. Малюки і молодь після спалювання багаття грались, бігали наввипередки, шуміли і раділи.

Дитячі розваги

Гуцульські традиції на Івана Купала

Коли сонце сідало за обрій, хлопці та дівчата збиралися в окремі групи і вирушали в ліс. Дівчатам необхідно брати з собою по гілочці черешні, вишні або яблуні. У лісі гілочку необхідно було встромити в землю і прикрасити польовими та городніми квітами, солодощами та різнокольоровими стрічками. Зверху розміщувався барвінковий вінок. Також дівчата ворожили вінками на воді, пускаючи їх у воду.

Ворожіння вінком

Перед хлопцями стояла задача розвести вогнище. Спочатку вбивалась довга палка. Поруч з нею накладався хмиз. Коли вдавалось отримати живе вогнище (це важливо), чотири хлопці мали водночас підпалити багаття. Коли вогнище освітлювало галявину, хлопці починали вибирати дівчат і обговорювати, кому яка дівчина дістанеться.

Хороводи навколо вогнища

Охочі можуть піти в ліс, щоб знайти цвіт папороті. Вважається, що той, хто його знайде, отримає великий скарб або кохання на все життя.

Люди вірили, що разом з ними за квіткою полюють і лихі сили, з якими дуже складно боротися. Вони перешкоджають, відвертають увагу. Люди похилого віку, як правило, не знаходять квітку. Якщо молодий чоловік знаходив квітку щастя, він повинен був порізати лівий мізинець і прикласти до нього знахідку.

Міфічна квітка щастя

Знахідку ховали в капелюх або поруч із серцем. Щоб темні сили не змогли нашкодити щасливцю, йому необхідно було взяти полин і крейдою намалювати навколо себе круг.

Заборони

  • На Івана Купала забороняється кропити водою вагітних, дітей і похилих людей.
  • В святкову ніч не можна спати, оскільки нечисті сили не сплять і намагаються нашкодити господарству та худобі.
  • Якщо позичити комусь гроші 6 або 7 липня, вважалося, що сім’я може збідніти, тому робити це заборонено.
  • Гуцули вірять, що якщо в свято Івана Купала бити корову лозиною, у неї може висохти вим’я.
  • Ні в якому разі не можна підіймати з полу гроші, якщо вони не ваші.

Святкування Івана Купала

Сьогодні в більшості міст люди забувають стародавні традиції, але тільки не в Карпатах. Тільки тут ви зможете по-справжньому весело провести цю таємничу ніч. «Коруна» – приватний готель у Карпатах, який з нетерпінням чекає своїх гостей.

Ресторан в готелі «Коруна»

Не пропустіть шанс провести неповторні літні дні посеред дивовижної гірської природи! Купальські гуляння в Карпатах – це масштабне дійство, яке дасть змогу зануритися в минуле і відчути поклик предків. Приємної подорожі! Можливо, саме вам пощастить знайти заповітну квітку папороті.

Купальські гуляння в Карпатах

 

Всі питання можете задати адміністратору по телефону

067 442-6000