Сироварні Карпат та Закарпаття: дегустація сиру

2024-03-04 | Коруна
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Loading...
Отправить на Pocket.

Традиції сироваріння на Закарпатті мають багатовікову історію. Навіть існує таке поняття, як “сирний туризм” з відвідуванням пасовищ на полонинах, сироварень, сирних ярмарків і фестивалів з дегустацією та закупівлею сира. В таких мандрівках можна спробувати не лише автентичні бринзу, будз, вурду, а й продукцію, виготовлену вмілими закарпатськими виробниками за швейцарською та італійською технологіями.

Сьогодні ми познайомимо вас з лідерами сироваріння в регіоні, кожен з яких має свою оригінальну історію становлення, технологічні таємниці, власні туристичні принади. Що їх споріднює? Солодкий запах молока, самовіддана праця та закарпатський, ні з чим не зрівняний, колорит.

Сироварні Карпат та Закарпаття: дегустація сиру

  1. Селиська сироварня

    Справжньою гастрономічною пригодою стане відвідування Селиської сироварні в Нижньому Селищі неподалік чарівної Долини нарцисів. Тут під керівництвом власника сироварні Петра Пригари за підтримки Асоціації Європейських кооперативів налагоджено виробництво сиру за швейцарською технологією без додавання консервантів та ароматизаторів. Для виробництва використовується коров’яче молоко від місцевих фермерів, а перейнятий у швейцарських сироварів досвід дозволяє майстерно пресувати та формувати неповторний смак трьох фірмових сирів – напівтвердих “Селиського” і “Нарцису Карпат” та м’якого “Хусту”. Процес дозрівання продукції в обладнаних підвалах зі сталими вологістю та температурою займає кілька місяців, і допитливим туристам обов’язково продемонструють це царство сиру під час екскурсії до сироварні. А на дегустації ви відчуєте себе в швейцарських Альпах, ще й додому привезете унікальних делікатесів.

    • Адреса: вул. Центральна, с. Нижнє Селище, Хустський р-н., Закарпатська обл.
    • Контакти: +38-(03-142)-75-188, +38-(067)-386-51-09, Селиська сироварня
  2. Особисте селянське господарство “Бараново”

    Сироварня в с.Іза, заснована в 2005 році Юрієм Лепеєм, спеціалізується на виробництві різних видів сиру з овечого та коров’ячого молока за найкращими традиціями закарпатського сироробства. Підприємство пропонує 15 видів продукції, до числа яких входять бринза, вурда, м’які та тверді сири, масло, кефір. Під час візиту до господарства вас познайомлять з усіма етапами сироваріння на модернізованому обладнанні, запропонують прогулянку-екскурсію територією ферми (лише овець тут – 500 голів!) та дегустацію 4-х видів коров’ячого та овечого сиру разом із келихом закарпатського вина або горнятком запашної кави.

    • Адреса: вул. Центральна, 259, с. Іза, Хустський р-н., Закарпатська обл.
    • Контакти: +38-(096)-281-39-16, baranovoorg@ukr.net, Особисте селянське господарство “Бараново”
  3. Сироварня Біласовиці

    Сир на висоті! Сироварня у підніжжі гори Пікуй, на висоті 600 метрів над рівнем моря. Секрет смаку сиру у молоці. Його дають місцеві біласовицькі корови. Тут виготовляють багато різних видів сиру з овечого і коров’ячого молока: будз, вурду, тверді і напівтверді сири, з додаванням трав. На сьогоднішній день це єдина сироварня в Україні, де можна придбати овечі сири з витримкою 3 роки.

    • Адреса: с. Біласовиця, Воловецький район, Закарпатська область
    • Контакти: +38-(050)-465-85-77, Сироварня Біласовиці
  4. Ферма “Карпатський буйвіл”

    Неподалік від виноградівської Чорної гори розташована ферма “Карпатський буйвіл”. Тут місцеві ентузіасти намагаються врятувати найпівнічнішу популяцію буйволів у світі. Зараз на фермі є понад 30 карпатських буйволів за якими можна спостерігати, а також скуштувати й купити різні сорти буйволячого та овечого сиру.

    • Адреса: м. Виноградів, вул. Першотравнева, 67, р-н “Лемаковиця”
    • Контакти: +38-(068)-023-56-40, Ферма “Карпатський буйвіл”
  5. Перечинська Мануфактура

    Традиції сироваріння на Закарпатті мають багатовікову історію, а “Перечинська Мануфактура” стала важливою ланкою у цьому довгому ланцюгу. Створена з метою виробництва якісного та натурального сиру, ця сироварня привертає увагу своєю унікальністю та підходом до виробництва. Забезпечуючи високу якість продукції, “Перечинська Мануфактура” пильно слідкує за постачальниками молока, фермерами, які регулярно надають довідку про якість свого молока. Щоквартально проводяться лабораторні аналізи усіх видів сирів, а також робляться змиви з обладнання, гарантуючи бездоганність продукції. Унікальність “Перечинської Мануфактури” виявляється в різноманітті виробів, таких як сир з липою, евкаліптом, з горіхами чи помідором. Гості сироварні можуть насолоджуватися дегустаційними тарілками, які включають в себе 8 типів сиру, таких як рікота, камамбер, молодий свіжий сир – полонинський з перцем, полонинський без перцю, перечинський (витриманий 2 місяці), перечинський молодий з пажитником, сир типу качота.

    • Адреса: м. Перечин, Перечинський район, Закарпатська область.
    • Контакти: +38-(095)-224-73-54

Сирний туризм на Закарпатті – це неперевершені гастрономічні враження та незабутні пригоди!

Розкішна ночівля в Карпатах: готель “КОРУНА”

Якщо ви прагнете не лише насолодитися крафтовим сиром Карпат, а й знайти затишний притулок для ночівлі в серці цього унікального регіону, готель “КОРУНА” у селі Татарів – це ідеальний вибір. Готель знаходиться за адресою: Україна, Івано-Франківська обл., Яремчанський район, с. Татарів, вул. Пігівська, 55. Для бронювання номерів або отримання додаткової інформації, будь ласка, зв’яжіться за наступними контактними даними:

  • Електронна пошта: koruna.booking@gmail.com
  • Телефон рецепції: 067 792-5798

Зробіть ваш відпочинок в Карпатах незабутнім, обираючи “КОРУНА” – готель, де зустрічаються затишок та вишуканість.

Всі питання можете задати адміністратору по телефону

067 442-5000