Грибний сезон у Карпатах

2021-10-27 | Коруна
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (4 оценок, среднее: 4,75 из 5)
Loading...
Отправить на Pocket.

Коли мова заходить про відпочинок у Карпатах, перше, що спадає людям на розум — це або гірськолижні тури в зимовий час де-небудь у Буковелі, наприклад, або ж підкорення гірських вершин і милування місцевими пейзажами в теплі сезони. Багато хто забуває такий вид активного проведення часу на заході України, як збір грибів.

Грибний сезон у КарпатахДаний відпочинок комбінує в собі дві речі — фізичне навантаження, яке сповна насичує людський організм, а також вивчення та те ж саме милування особливостями природи Карпат. Той факт, що багато туристів віддають перевагу іншим видам відпочинку в горах, цінність такого проведення часу, як збір грибів, ще більша.

Карпати — ідеальне місце для грибників, так як на заході України ростуть сотні видів грибів. Все завдяки унікальному гірському клімату. В інших українських регіонах немає такого достатку цих лісових мешканців. Однак, не забувайте, що частина від загальної кількості зростаючих у Карпатах грибів не можна вживати в їжу.

Види грибів у Карпатах

Якщо ви хочете збирати гриби в карпатському краї, починати це робити можна з середини липня та до жовтня. А коли влітку особливо часто йдуть дощі та середня температура повітря є високою, грибний сезон триває довше.

Найчастіше, грибникам зустрічаються:

  • Грузді;
  • Маслюки;
  • Печериці;
  • Боровики;
  • Підосичники;
  • Рижики;
  • Білі гриби.

Про останній вид грибів слід сказати, що їх вага може досягати 4 кілограм, при цьому діаметр капелюха може бути до 40 сантиметрів, а плодоніжки — до 30 см. Хоча що розповідати, ви не раз почуєте від жителів Карпат цікаві історії, як саме був виявлений білий гриб. А правда це чи ні, вирішувати вам.

Також потрібно згадати про дорогі та дефіцитні трюфелі. Дані гриби, а також схрещені з ними, користуються попитом у престижних ресторанах, в основному французьких. Звичайно ж, трюфелі — це їстівний вид, головне, щоб грибник знав, як правильно їх збирати. А це потребує окремої уваги, в цілому.

Як правильно займатися збиранням грибів?

Якщо у вас мало досвіду у сфері збору грибів, ви віддаєте себе ризику неправильно визначити сорт, що призведе до негативних наслідків. Щоб цього не сталося, дотримуйтеся наступних правил:

  • Найголовніше — збирати дані скарби гірської місцевості потрібно під керівництвом професіоналів у цій справі. Не слід займатися збиранням грибів дуже довго: чим більше часу ви проводите в лісі, тим більша ймовірність, що ви заблукаєте. Крім цього, вас можуть зустріти місцеві тварини, які не завжди доброзичливі по відношенню до людей. Тим більше, виключно досвідчений грибник може розпізнати грибів-двійників;
  • Не потрібно нехтувати таким винаходом людства, як мобільний телефон. Незважаючи на те, що є ймовірність відсутності зв’язку в лісі, все ж варто взяти апарат із собою. До слова кажучи, переконайтеся, що на рахунку мобільного є кошти та батарея заряджена повністю;
  • Одягайтеся правильно. Відвідуючи ліс, є асоціація із заблуканням у ньому. Тому одяг вибирайте світлий, а голову захищайте кепкою, шапочкою, косинкою чи чимось іншим. На ногах найкраще носити черевики з високою підошвою, а ще краще — високі чоботи з гуми. Після збору грибів оглядайте себе та свій одяг на кліщів. Так як ці маленькі шкідники часто зустрічаються в лісі;
  • Щоб не шкодити навколишньому середовищу, зрізайте гриби, а не виривайте. Якщо застосовувати другий варіант збору цих лісових скарбів, ви можете пошкодити грибницю, що призведе до припинення появи грибів у цьому місці. Різні пристосування також заборонені, адже вони теж можуть завдати шкоди плоду.

Освоївши цю інформацію, ви сміливо можете займатися таким видом активного відпочинку в Карпатах, як збір грибів і не боятися потрапити в “капкан”. А щоб зробити проведення часу в українських горах по-справжньому незабутнім, слід вибирати тільки найкраще місце для проживання. Одним із таких є етно-готель “Коруна”. Тут доступні всі необхідні послуги для клієнтів, а також можна підібрати номери по різним ціновим категоріям. Приємне обслуговування та зручне місце розташування не залишать вас байдужим.

Всі питання можете задати адміністратору по телефону

067 442-6000