Головна сторінка Блог Що скуштувати під час відпочинку в Карпатах?
Зміст:
Карпатські гори відомі не лише неймовірною природою, традиціями і гірськолижними курортами, а також своєю неймовірно смачною кухнею. Тому кожному туристу обов’язково потрібно спробувати як мінімум кілька місцевих страв. Гуцульська кухня – суміш української, угорської, словацької, польської і навіть європейської кухонь.
Кожен гість зможе підібрати ідеальну для себе страву. Той, хто спробує гуцульські смаколики хоча б раз, точно захоче повернутися в гори хоча би заради них. У чому особливість їжі в горах і що варто спробувати кожному?
Гуцульські страви мають цілий ряд особливостей, які напряму впливають на їх смак і користь для організму. Це в першу чергу натуральність і екологічність. Усі продукти, включаючи сири, ягоди і овочі, гриби, риба вирощують і виробляють в екологічно чистих умовах – без шкідливого впливу заводів і доріг.Одна згадка про них наганяє апетит.
Рецепти гуцульської кухні дуже прості, але оригінальні. Більшість страв містять такі інгредієнти як:
За останньою в Карпати приїжджають люди з усієї України і зарубіжжя, адже такої смачної бринзи більше не знайти ніде. Ви ще не коштували жодного карпатського делікатеса? Тоді мерщій відправляйтеся у подорож, зима в Карпатах красива і смачна – сподобається усім без виключення.
Багатогранна гуцульська кухня може потішити як любителів м’яса, так і тих, хто любить легші, але також ситні страви. Найбільш популярними з них вважаються:
Банош. Це каша з кукурудзяної муки, і її основна особливість в тому, що готують її тільки чоловіки. До основного інгредієнту додається ще сметана або вершки, а зверху посипають бринзою. Деякі люблять додавати шкварками. Готується банош на відкритому вогні і подається гарячим – навіть невелика порція допоможе відчути ситість на увесь день. Цікаво те, що вперше він був приготовлений жінкою, у часи, коли не було чим годувати родину – вона взяла все що було в хаті і створила це надзвичайне блюдо.
Грибна юшка. Це без перебільшення найпопулярніша страва в Карпатах – замовити її можна у будь-якому ресторані чи кафе. Готується вона на бульйоні виключно з білих грибів, і саме тому має такий насичений аромат і смак. Інші інгредієнти додаються на смак, а заправляється юшка сметаною та зеленню.
Бограч. Це угорська страва, але в Карпатах її вважають місцевою і готують надзвичайно смачно. Бограч – це густий суп, який вариться на відкритому вогні в казані. Основний інгредієнт – м’ясо, а за ним іде паприка і картопля. Зазвичай, ця страва подобається чоловікам, оскільки вона дуже ситно.
Деруни з грибами. Здається, здивувати дерунами неможливо, але у Карпатах вони подаються не тільки зі сметаною, а й з ароматною грибною підливою. Саме вона надає цій страві досконалості і робить її надзвичайно популярною.
Гуслянка – це смакота для тих, хто любить кисломолочні продукти. Процес приготування гуслянки досить тривалий. Спочатку до кипіння доводиться молоко. Далі потрібно підготувати глечик, змазавши його стінки сметаною і влити в нього вистигле молоко температури 40 градусів. Глечик загортається у рушник і вистоюється у теплому місці 12 годин, а потім ще декілька днів у холодильнику. Готова гуслянка подається до вареників, дерунів і картоплі або п’ється окремо.
Цей список можна продовжувати ще довго, адже в Карпатах готують смачний борщ з квасолею, вареники, млинці і багато інших смачних страв. Національні гуцульські страви закохують у себе найвибагливіших гурманів, надовго залишаючи смачний слід у пам’яті.
Всі питання можете задати адміністратору по телефону
067 442-6000
Всі права захищені 2020-2024 ©
Продовжуючи користуватися цим сайтом, ви згодні з умовами нашої політики використанняcookie файлів