Свято Трійці в Карпатах 2024: основні обряди, цікаві локації

2022-08-24 | Коруна
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (3 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Loading...
Отправить на Pocket.

Зміст:

  1. Що означає свято Трійця?

  2. Карпатскі традиції на Трійцю

  3. Сакральні місця та церкви Карпат для свята Трійці

Релігійні свята в Карпатах святкуються з розмахом. Місцеві дуже серйозно ставляться до збереження традицій. Навіть поклоніння міфічним істотам природи та язичницькі звичаї не заважають їм дотримуватися церковних канонів.v

Свято Святої Трійці — одне із знакових подій християнського календаря, незалежно від конфесій. Вважається, що саме цей день став початком існування всесвітньої апостольської церкви. Пізніше вона розпалася на католицькі, православні та протестантські конфесії.

Трійця в Карпатах – особливо важливе свято

Що означає свято Трійця?

У чому значення свята Трійці? Свято отримало назву від сходження Святого Духа на апостолів, яке їм пророкував Ісус Христос, як нагороду за віру. Син Божий звернувся до своїх учнів перед тим, як вознестися на небеса. Назва говорить про поклоніння трьом лікам Всевишнього: Отця, Сина та Святого Духа.

Не дивлячись на помітні відмінності в поглядах, всі сучасні конфесії відзначають цей день. Дата входить у список 12 головних святкувань після Пасхи.

Вознесіння вважається найважливішою подією для православного світу, яке стало доказом істинності віри. Для гуцулів свято має величезне значення. Сім’ї збираються за спільним столом, вимовляють разом молитву. До вечері запрошують гостей, не відмовляють і подорожнім. Двори прикрашають так, щоб ще з вулиці було видно оздоблення.

Карпатські традиції на Трійцю

Парадокс гуцульської культури полягає в тому, що вона з’єднує язичницькі вірування в сили природи та строгі канони християнства. Проявляється це в таких незвичайних традиціях:

  • Прикраса храмових приміщень березовими гілками, живими квітами, травами. Згідно давніми віруваннями, трави проганяють демонів;
  • Будинок теж прикрашають рослинами та гілками, освяченими на церковній службі. Кожен кут покривають ароматними квітами. Ці атрибути захищають будинок від бідності, болотних істот, мавок та іншого. Таким же чином освячують городи, поля, сади. За повір’ям, це приносить плодючість земель, здоров’я людям;
  • Приготування печених пирогів у листі капусти або буряка. Такі незвичайні страви готуються з особливою турботою. Частування ставлять на стіл перед почесними гостями будинку. Не обходиться і без домашніх настоянок, вин, самогону.

Забороняється купатися у водоймах протягом священного дня. Гуцули вважають, що мавки та русалки можуть заманити людину до себе на дно. Образи міфічних істот яскраво віддруковані у свідомості карпатського населення.

У Святе свято Трійці будинки прикрашають гілками, освяченими у храмі

Сакральні місця та церкви Карпат для свята Трійці

Такий день відзначають в особливих місцях. Туристи з України та Європи приїжджають, щоб відвідати знамениті карпатські дерев’яні храми. Найзнаменитіші серед них:

  • Троїцька церква в селі Микуличин. Відзначити свято Трійці тут — справді свята мета. Старовинну церкву звели в 1868 році. У будь-які масові святкування тут душевна атмосфера, адже будову звели жителі села. Із XIX століття будинок зміг вистояти всупереч лихам. Усередині збереглася ікона святого Йосафата — робота відомого майстра Корнила Устияновича. Над нею — гучні дзвони, які можна почути в радіусі п’яти кілометрів;
  • Миколаївський храм у селі Верхнє Студене. Святе спорудження було створено в 1804 році. Це унікальний приклад бойківської традиційної архітектури. Інтер’єр зберігся взагалі без змін — на нього не змогли вплинути історичні події. Старовинне різьблення та розпис ручної роботи створюють містичну атмосферу. Це місце ідеально підходить для святкування святого дня П’ятидесятниці, як його ще називають;
  • Церква Різдва пресвятої Богородиці в Нижньому Вербіжі. Ця споруда з’явилася на світ у 1756 році. Комплекс має величезне значення для гуцулів, адже спонсорами будівництва були повстанці-опришки. Згідно з легендою, зодчий храму прожив 114 років. Комплекс входить у список світової спадщини ЮНЕСКО;Церква Різдва Пресвятої Богородиці
  • Церква Св. Михаїла в селі Ужок. Прекрасний приклад бойківського стилю в архітектурі. Кажуть, це місце дарує тим, хто молиться зцілення, сили, просвітлення. Храмовий комплекс був споруджений у 1745 році, а в 2013 потрапив під захист ЮНЕСКО. Ялиновий брус стін зберіг свій благородний зовнішній вигляд. Ідеально симетричні три верхівки символізують Святу Трійцю, свято яке відзначають із великим розмахом. Поруч — мінеральні джерела для обмивання та втамування спраги паломників.

Кожна сакральна локація — це не тільки місце молитви, але і пам’ятник архітектури. Їх варто відвідати, щоб відчути важливість і сенс святкування. Після — можна провести час серед могутніх гір, помолитися на лоні природи.

Карпати – чудове місце для усамітнення та молитви

Всі питання можете задати адміністратору по телефону

067 442-6000